sobota, 27 lipca 2013

bezglutenowe placki

Dedykuję Wszystkim, którzy są na diecie bezglutenowej i chcą smacznie jeść.
1.Placki
4 łyżki siemienia lnianego zemleć
dodać 3 świeże jajka od kur szczęśliwych
1 łyżkę suszonej cebuli z czarnuszką, suszonymi pomidorami
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju kokosowego/ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia/
1 łyżka mąki gryczanej
Całość mieszamy na gładką masę i dolewamy wodę po łyżce/mogą być nawet 4-6/, mieszamy
smażymy placki na oleju kokosowym
Podaję je zwykle z sadzonym jajem posypanym natką pietruszki i sałatką z pomidorów
ZDROWEGO SMACZNEGO!!!
2.Jeżeli dodamy do masy więcej wody , uzyskamy rzadsze ciasto , takie, jak na naleśniki.
wlewamy ciasto na patelnię do smażenia naleśników i smażymy wrapy.
Wrapy podaję z przygotowanym wcześniej farszem: duszonymi warzywami z mielonym mięsem z ekologicznego indyka..Pychota!!

1 komentarz: